Programma 5 Sport, cultuur, recreatie en openbaar gebied

Wat hebben we ervoor gedaan?

Speerpunt

Doelstelling

Verwacht resultaat

Gerealiseerd resultaat

Een gezond topsportklimaat

Topsportbeleid beter laten aansluiten bij actuele ontwikkelingen.

Vanwege Covid-19 heeft de actualisatie van het topsportbeleid nog niet plaatsgevonden. Dit wordt in 2021 opgepakt.

Subsidieverlening 2021 vindt plaats op basis van vastgesteld beleidskader 2016-2020.

Toekomstbestendige sportverenigingen

Vraag en aanbod binnensportaccommodaties in balans brengen.

Samenwerkingsmogelijkheden tussen sportaanbieders en scholen zijn binnen het sportakkoord en sportaccommodatiebeleid onderzocht en worden in 2021 verder geconcretiseerd.

De wensen van scholen en sportverenigingen zijn/worden meegenomen in beide trajecten in 2020 en 2021. Er is in 2020 wel een samenwerking gekomen tussen OBS de Graswinkel en MMC Weert. OBS de Graswinkel gymt op de sportvelden van MMC Weert.

Knelpunten sportverenigingen zijn binnen het sportakkoord en sportaccommodatiebeleid in beeld gebracht. Deze worden in 2021 geactualiseerd in verband met de impact van Covid-19.

De bekende knelpunten zijn meegenomen in de richtinggevende beleidsnota ‘De Aftrap’. Toetsing bij de verenigingen vindt plaats binnen de verdere uitwerking in 2020/2021 en wordt betrokken in de definitieve nota.
Het Sportakkoord is opgesteld op basis van interactieve sessies met de sportverenigingen en andere aanbieders/belanghebbenden op het gebied van de sport.

Regionaal/lokaal sportakkoord.

Het Sportakkoord is gereed. De uitvoering is in november 2020 opgestart. Sportverenigingen en andere sportaanbieders geven samen invulling aan de uitvoering.

Nieuw accommodatiebeleid: in 2020 wordt een richtinggevende nota vastgesteld op basis waarvan in 2021 concrete keuzes kunnen worden gemaakt.

De richtinggevende nota ‘De Aftrap’ is vastgesteld in september.

Een krachtige, onderscheidende en concurrerende vrijetijdseconomie

Aantrekkelijke en goed toegankelijke recreatie- en natuurgebieden.

Een grensoverschrijdend gefinancierd project Kempenbroek

Concept masterplan Unesco Mens en Biosfeer 2020-2030 voor grenspark Kempenbroek is gereed.

Goed georganiseerde basisinfrastructuur

Goed georganiseerde basisinfrastructuur en laatste jaar aanvullende inzet in het kader van de Routeplanner Cultuur

Gedeeltelijk uitgevoerd projectplan "Samen ontwikkelen door te doen".

De samenwerkende gemeenten Cultuurregio Noord-Limburg hebben het plan ‘Samen ontwikkelen door te doen’ volledig uitgevoerd.

Inzichtelijk hoe Lab van Weert ingezet kan worden bij diverse vraagstukken

Deze inzichten maken deel uit van de evaluatie Routeplanner Cultuur (maart 2021).

Vastgesteld cultuurbeleid voor de jaren 2021 en verder.

Is doorgeschoven en geagendeerd voor de raadsvergadering in maart 2021 vanwege de relatie met de strategische visie.

Vastgesteld beleidsplan gericht op een duurzame exploitatie vaan het museum.

Het college heeft op 17 november het beleidsplan 2021 vastgesteld en kennis genomen van het beleidsplan 2021 – 2024. De raad is in een raadsinformatiebijeenkomst geïnformeerd.

Evaluatie van de routeplanner cultuur.

Tussentijdse evaluatie is begin 2020 door het college vastgesteld. Eindevaluatie maakt onderdeel uit van het Cultuurbeleid 2021-2024 dat in de raadsvergadering van maart 2021 behandeld wordt.

Behoud van erfgoed, monumenten en cultuurhistorie

Een goede staat van onze monumenten en voor iedereen beleefbaar erfgoed in de stad en in het buitengebied.

Weert neemt actief deel aan provinciale bijeenkomsten over streektaal.

Deelname werkgroep Huis voor de Kunsten.

Voortzetting deelname aan provinciale archeoroute, waarbij ook de erfgoededucatie voor het primair en voortgezet onderwijs wordt betrokken

Er zijn 7 archeopunten gerealiseerd waarbij Erfgoedgemeenschap, Natuur- en Milieucentrum (NMC) en onderwijs zijn betrokken.

Voortzetting deelname Erfgoedkaart Limburg (Monumenten, Archeologie, Stads- en dorpsgezichten, Landschap)

Aangesloten in de route van Erfgoedwet naar Omgevingswet en vervolgens naar Omgevingsplan.
Herijking gemeentelijke monumentenlijst in gang gezet.

De Erfgoedgemeenschap Weert (Aldenborgh, stadsgidsen, Peel-Maas-Kempen, primair en voortgezet onderwijs, gemeentearchief, museum W.) betrekken bij cultuurhistorie en cultuurhistorische projecten, zoals herinrichting stadspark, archeologisch onderzoek, Nationale Archeologiedagen, Open Monumentendag

Erfgoedgemeenschap Weert is betrokken bij plannen nieuwe stadspark.

Voortzetting van het stimuleren van Weerter Erfgoedprojecten middels inzet van het budget Typisch Weert

Bijdrage aan projecten:
Aldenborgh Paersmerrentj, vervangen verouderde ANWB-bordjes, Open Monumentendag 2020, film en digitale intocht St. Nicolaascomité, vervangen houten affuit kanon Beekpoort, voltooiing bouwkundig archeologisch rapport opgraving Tiendschuur.

Twee exposities gepland; ‘Bezet en Bevrijd’ ikv 75 jaar Bevrijding Weert en ‘Van graan naar kraan’ over bierbrouwerijen en cafés in Weert.

Naast deze twee exposities nog een expositie gemaakt samen met het NIOD en De Limburger en de 50 mooiste foto’s WOll Limburg én een boekje gemaakt met Art-is over bierbrouwerijen

In Weert kan iedereen zichzelf zijn

Meer aandacht voor diversiteit.

Gedeeltelijk uitgevoerd activiteitenplan Regenboogsteden Roermond en Weert.

Het procesteam Regenboogsteden en de werkgroepen zijn operationeel.
Extra gerealiseerd: diverse zichtbaarheidsacties door Roermond en Weert in het kader van IDAHOT, Coming Out Dag, Paarse Vrijdag en de Internationale Dag van de Mensenrechten.

Weert en Roermond ondersteunen minimaal één nieuwe activiteit per thema (zorg, onderwijs, sport, veiligheid) middels subsidie

Gedeeltelijk gerealiseerd. Subsidie verleend aan Ouch Zo in het kader van thema Onderwijs/Jeugd. De opbrengst van de overige werkgroepen is nog onvoldoende concreet.

Subsidie verstrekt en communicatieplan gemaakt in het kader van Weert Respecteert 2020.

Niet gerealiseerd. Alle voorbereidende werkzaamheden hebben plaatsgevonden, echter vanwege de Covid-19 crisis is besloten om Weert Respecteert 2020 te verplaatsen naar juni 2021.

Beheer en onderhoud afstemmen op biodiversiteit, energie en klimaatadaptieve opgaven

Nadrukkelijke aandacht voor energie, biodiversiteit en klimaatadaptatie

Energie en biodiversiteit zijn standaard onderdeel van beheer- en projectplannen met betrekking tot fysiek domein.

In renovatieprojecten en bij nieuwe aanleg wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het gebruik van beplantingssoorten die de biodiversiteit bevorderen en klimaatbestendig zijn.

Groenonderhoud heeft een dynamisch karakter, vertaald in contracten met aannemers.

Het betreft lopende contracten waarover de gesprekken met de verschillende aannemers lopen om dit vanuit die contracten invulling te gaan geven. Bij het maaibestek voor de bermen wordt bijgestuurd naar een ecologisch maaibeheer.

Verdergaande vergroening

Meer vergroening

365 extra bomen.

In het voorjaar zijn er 88 extra bomen geplant in een uitgebreid assortiment ten behoeve van meer biodiversiteit. In het plantseizoen najaar 2020/voorjaar 2021 worden de resterende 341 geplant, daarmee is het totaal van 365 bomen ruimschoots behaald. Locaties zoals Emmasingel, Wilhelminasingel, talud bij Boshoven.

Vervanging stenen door extra groen op tenminste 4 strategische plekken.

VVergroening van de Wilhelminastraat en Suffolkweg. Vergroening van diverse straten in Keent met ca 6000m2 extra groen in de vorm van vaste planten en bloeiende plantsoenen.

Weert is verder vergroend, waarbij met name aandacht is voor versteende gebieden.

Naast de hierboven genoemde voorbeelden wordt in veel kleinere projecten en renovaties bewust gekeken naar de kansen en binnen de mogelijkheden gerealiseerd.
In het kader van de vergroening en bewustwording zijn twee Tiny Forests gerealiseerd.

Steun voor initiatieven sociaal gebruik openbare ruimte

Faciliteren gebruik openbare ruimte

4 gehonoreerde initiatieven.

In 2020 zijn 4 initiatieven gehonoreerd voor het faciliteren van gebruik openbare ruimte. In de eerste helft van 2020 is een initiatief gehonoreerd aan de Hendrikkehofstraat ten bate van de groenvoorziening in de wijk. In de tweede helft van 2020 zijn de volgende initiatieven gehonoreerd: groenvoorziening Piusplein Tungelroy, Vrijwilligersteam Groenewoud en Winterwonderland in Keent.

Verdere inzet participatie

Stadspark in aanleg.

In 2020 is er krediet beschikbaar gesteld voor uitvoering, tevens zijn er subsidies geworven. De bedrijfsbebouwing is gesloopt en proefsleuven onderzoek is uitgevoerd. De voorbereiding van de uitvoering is gestart.

Natuur- en Milieucentrum

In het tweede kwartaal van 2020 wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de visie, eventuele verandering van de organisatie en de uitbreidingsplannen.

De raad heeft in 2020 besloten krediet beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het NMC. Tevens heeft de raad aangeraden dat er krediet beschikbaar komt om een toekomstbestendige exploitatie van het NMC verder te onderzoeken. Inmiddels is gestart met de uitbreiding en heeft een externe partij opdracht gekregen te onderzoeken op welke manier het NMC duurzaam extra middelen kan genereren ten behoeve van een toekomstbestendige exploitatie en een uitbreiding van de activiteiten. De raad is middels een raadsinformatiebrief op de hoogte gebracht van deze ontwikkelingen en heeft kennis kunnen nemen van het jaarplan van het NMC. In 2021 staat het realiseren van de uitbreiding en het generen van extra inkomsten centraal.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2021 08:25:57 met de export van 06/30/2021 08:13:25