Geldmarktrente
De Euribor is het rentetarief waartegen banken elkaar leningen verstrekken en waartegen de gemeente kort geld kan lenen.
Onder invloed van de coronacrisis is de Euribor van -0,4% in maart aanvankelijk gedaald om daarna in het 2e kwartaal fors te stijgen en vervolgens weer een daling in te zetten tot -0,55% per eind 2020. Deze rentefluctuaties hadden voor de gemeente Weert nagenoeg geen invloed, omdat er geen kasgeldleningen aangetrokken hoefden te worden.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de geldpers wagenwijd openstaan. In december heeft de ECB besloten om de Corona noodsteun te verlengen. Ook kunnen banken tegen gunstige voorwaarden blijven financieren bij de ECB. De Euribor bevindt zich in het eerste kwartaal 2021 nog steeds op het niveau per einde 2020.
Kapitaalmarktrente
De 10-jaars swaprente( het basistarief voor debetrente langlopende leningen) had eveneens een grillig verloop in 2020 als gevolg van de coronacrisis. Na een aanvankelijke daling van 0,22% tot -0,35% onder invloed van een stijgende aandelenbeurs, schoot de rente in maart, na de afkondiging van de steunmaatregelen in de EU, omhoog naar 0,16 %. Maar vanaf april werd alweer een dalende lijn (die weliswaar fluctueerde) ingezet. Deze daling zet mede door de ruime omvang van het opkoopprogramma van de ECB voort tot begin 2021. In grofweg een maand tijd is de lange rente fors opgelopen. Op 1 februari 2021 lag de 10-jaars swaprente nog op -0,14%, op dit moment noteert deze 0,05% positief. De stijging lijkt zijn oorzaak te vinden in Amerika, waar het door Biden gepresenteerde stimuleringspakket leidt tot hogere economische groei- en inflatieverwachtingen. Daarnaast lijken beleggers alleen maar optimisme te zien nu het vaccineren is gestart in verschillende landen. Momenteel hoeft de gemeente Weert nog geen langlopende lening aan te trekken, omdat er door de grondverkoop incl. exploitatiebijdrage aan DHL van € 15 miljoen eind 2020 momenteel nog voldoende financieringsmiddelen voorhanden zijn.